30 Disember 2010

XPERT 2010 at Melaka

Alhamdulillah...
Assalamu'alaykum Warahmatullah..
XPERT 2010 telah membawa Liya bersama adik2 PRODUCE Gen 5 menjelajah Negeri Melaka yang cukup sinonim dengan nama Bandaraya Bersejarah (^_^)
XPERT stand for Xpedisi Pemimpin Remaja Tahan Lasak memang lasak lah....! Huhhhh..pengiring pun turut terasa tamparan XPERT yang memeng expert..mana tak nya..Camping kali ni fully outdOor..
Pape pun, Liya enjoy je layan adik2 nie..Hanifah, Sakinah Khalidah, Sakinah, Aisyah, Azzam, Ibrahim Afif, Habib Ar-Rahman, Izad, Aiman Akmal & Nasrullah..hehe..
Tapi rasanya, dyOrang pun terpaksa melayan 'kakak dyOrang ni'..bak kata Hanifah : "Kak Alya penat pun boleh okay kalo bergamba.."kikiki..sOry ea susahkan kOrang..alaa..gmba akak 30 pn xsmpai kot..gamba korg more than 500 pic..caye x..? :)
[mesej untuk adik2 XPERT 2010 je]


Kat cni ade la ckit bingkisan gambar2 kenangan sepanjang pOgram kat Melaka...
Sila tengOk kat bawah  (^_^)
Bertolak dari Melaka Sentral menuju ke Dataran Pahlawan
Yeahh..semangat2...:)

Cepat nyanyi lagu XPERT...;p


SAKINAH, SAKINAH KHALIDAH, AISYAH & HANIFAH
RIVER CRUISE @ SG. MELAKA
KEPENATAN AFTER EXPLORACE....(^_^)
UKHUWWAH FILLAH ABADAN ABADA
ADIK2 XPERT HULU LANGAT TERBAEKKKKK.....!!
PENGIRING TERENGGANU + SELANGOR 
Hadiah from HABIB, IBRAHIM AFIF & IZAD untuk akak
NOte : xde moOd nak menulis...will be continued..

23 Disember 2010

D'Sakeenah CAKE HOUSE

Assalamu'alaykum Warahmatullah...(^_^)
alhamdulillah...dah masuk hari Khamis lepas Maghrib tadi kalO ikut kiraan Islam..Masih hidup kita ye? Semoga ALLAH terus panjangkan usia kita untuk terus beribadah kepadaNya selain melaksanakan taklifan yang telah dipertanggungjawabkan di bahu kita, InsyaALLAH..
Alhamdulillah....berkat usaha gigih bersama team penggerak KUKM & ilham dari ALLAH..hasilnya, see..:)


Nie antara produk keluaran D'Sakeenah setakat nie..MOIST's CHOCOLATE CAKE [kecil @ besar] & DRAGON BALL versi kek coklat moist..InsyaALLAH akan di upgrade dari semasa ke semasa demi mempertingkatkan mutu keluaran & kualiti, InsyaALLAH.
Haa...nie la DRAGON BALL versi Liya..hehe. Padat & lazat..sekali masuk dalam mulut..yummie (^_^)
Kek coklat moist yang telah di'bola'kan, then disalut Beryl's Chocolate & ditabur almond. Sekali pandang macam Ferrero Rocher..InsyaALLAH puas hati sebab coklat mahal :) Sesuai untuk hadiah pertunangan etc..Boleh jugak untuk doorgift majlis perkahwinan, hari lahir @ penghargaan kepada sape2..Untuk packing ekslusif akan dibuat mengikut permintaan & kesesuaian majlis


Nie pulak KEK COKLAT MOIST versi besar punyaaa...berat 1.6kg..Kek coklat moist bertoppingkan Beryl's Chocolate & ditabur almond. Juga dibuat mengikut permintaan. Hiasan boleh dipadankan juga mengikut citarasa pelanggan, InsyaALLAH. Harga jangan risau, boleh dirunding..(^__^)

P/s : sebarang tempahan boleh dibuat terus melalui talian berbayar ke no cik Liya @ rakan niaga Fizah..hehe. Free delivery hanya untuk tempahan sekitar UKM, Bangi & Kajang. Boleh juga datang amek sendiri...lagi cepat & pantas..

21 Disember 2010

Semester Akhir Suda....

Bismillah..Alhamdulillah..
Assalamu'alaykum Warahmatullah Wabarakaatuh Wamaghfiratuh..(^_^)


Semoga kita sume sentiasa beroleh kesihatan yang baik untuk terus menikmati kehidupan dengan sempurna..dapat melaksanakan tuntutan Islam dengan cemerlang, InsyaALLAH..
Macam mana kehidupan hari nie..? Cerah? Kelam? Terang benderang? ke da hujan di siang hari..? :)

walau macam mana sukarnya kita melalui hari2 yang sentiasa didatangkan dengan pelbagai ujian, kita kena kuat & terus b'usaha sebaik mungkin untuk jadi yang terbaekkk...! Yeahhh..yakin BOLEH ! InsyaALLAH najah fiddunya wal aakhirah..

Teruja jap harini sebab 1st day di semester akhir UKM..serius teruja..pejam celik..pejam celik..rupanya Liya dah besar. Opss..bukan..dah dewasa! dah ke? hehe~ macam tak caye plak. Bukan ke Liya muda remaja lagi..hiiii..sungguh tak sedar diri.
Menceritakan pengalaman hari 1st di sem akhir nie, sungguh menyedihkan apabila cik Liya terpaksa & sungguh2 terpaksa jadi budak sekOlah. Ohh..pelik & ajaib bila Liya nak berubah jadi budak sekOlah..taw kenapa? Liya pakai beg sekOlah macam budak darjah 3..! (>_<)kikiki..Dahsyat and peliknya rasa..jadi tak keruan sume ade. Sedangkan masa sekOlah jangan harap nak pakai beg galas belakang, ini kan pulak nak pakai masuk 'U'..ish3x..pelik2 budak nie..orang len relax je pakai..Emm..lain org lain la rasanya kn..Liya rasa memanglah sangat pelik & tak selesa. Tapi...memandangkan jarak rumah sewa dengan kampus agak jauh & memikirkan bahaya letak handbeg dalam bakul moto, sO terpaksalah berubah. yaaa..BERTUKAR ! :)

Tadi first tyme kOt galas beg sekOlah pakai baju kurung siap...kikiki.
Keterpaksaan nie akan menyebabkan sume handbeg yang tersimpan akan terus tersimpan dengan rapi..Cian dyOrang..jangan sedih ye handbeg2 syg sume..Liya tetap sayang kOrang, Liya takut ade org culik kOrang kalo Liya still degil nak g kuliah bawak kOrang..bahaya kan? Sekali penjenayah2 kat luar tu ragut, kOrang akan terus lesap tak dapat dikesan..

Pesanan : Jangan letak handbeg dalam bakul mOto sebab sangat ramai penyangak2 kat jalanan yang suka meragut..berhati2 dijalan raya yee..(^_^)

Lagi pulak sem nie bercinta dengan TESIS [pengaplikasian dakwah oleh anggota perubatan & paramedik dalam khidmat sosial]...so, memang sOkmo la kena bawak lappy kesayangan nie..Dulu masa dok IZISH [Ibu Zain InternatiOnal Student's House] boleh la nak berhandbeg even bawak lappy, tapi skrg jangan haraplah. Baik jaga keselamatan dari membahayakan diri sendiri. So, kOrang2 sume..ingat la pesan Liya nie..bawak beg laptop je gi kuliah..[senyum sendiri] Actually, Liya rasa tak selesa nak galas beg belakang tuuuuu...hilang keyakinan pun ade rasa..nape ntah. Maybe tak familiar kot. takpe2, Liya nak blaja niee..pasni akan terbiasa sendiri kot..harap2 camtu laa..Untuk 1 sem je Liyaa..

Emm..cite pasal sem akhir kat UK nie, rasa macam kejap je dah nak masuk 3taun Liya kat bumi ilmu nie..ilmu pun rasa ciput jee. Tak layak pun lagi bagi jawapan untuk satu2 soalan yg dtanya oleh mereka2 yang bertanya..serius rasa tak layak. Ada yang panggil 'ustazah' siap. Gelaran tu sangatlah tak layak untuk Liya memandangkan ilmu yang kurang mantap..Semakin banyak ilmu yang kita belaja, semakin rasa kurang. Allahurabbana..tambahkanlah ilmu kami seiring hari2 yang kami lalui ya ALLAH..
Even kita banyak belaja, jangan rasa kita terlalu pandai sampai rasa takabbur & bangga diri..sebab ilmu tu dari ALLAH. belaja tinggi2 pun tapi kalo tak kekal dalam ingatan & pengamalan seharian tak guna seposen jugak..orang cakap ape tuuu...BODOH SOMBONG!
Jangan jadi macam tu ye cik Liya...cik Liya pesan jugak pada orang lain..Haa, kalO la korang nampak cik Liya ada ciri2 seperti yang dinyatakan di ats, tolonglah tegur ye...Tegur menegur untuk kebaikan bersama..Liya suka..Jangan takut sebab sampai hari ni takde sOrang pun lagi yang mati kena baham dengan Liya..hehe. Muka je garang, tapi dalam hati ade taman..ade jugak cakap muka serius Liya nie..Jangan judge dulu kalo tak kenal ye:)

Dah terkuar tajuk pulak..he.
semester akhir oh semester akhir..nape la cepat sangat nak abis..I'm not ready yet! tak tercapai dek akal..Tesis, assignment, tutOrial, kelas & pOgram2 jabatan..tak masuk komitmen untuk keje2 dakwah lagi..banyak benda in da same tyme..mampu ke?


Dengar je lagu ni..Waaaa..rasa bertenaga..! kalO kita fikir kita mampu & bOleh buat, mesti bOleh punyaaa..
Yang penting USAHA dulu..tapi usaha je tak cukup. DOA tu penting taw..Mohon & mintak ALLAH permudahkan urusan kita dunia akhirat. Then, kena letakkan pengharapan kepada ALLAH yang ketiga. Sebab ALLAH yang mengatur alam..faham maksud ayat 2nd last surah Yaasin.."Idza aradasyaian ayyaqulalahu Kun fa yakun..[Apabila ALLAH menghendaki sesuatu Dia hanya berkata 'jadi'!, maka jadilah]

Kena yakin betul2...cOz bila keyakinan kepada ALLAH tu kuat, InsyaALLAH segalanya akan dipermudahkan. Mudah-mudahan keje2 Liya & sahabat2 yang Liya sayang sepanjang semester nie pn akan dipermudahkan oleh ALLAH..Amin ya Rabb >_<

Note : Doa adalah senjata ORANG ISLAM..So, berdOalah kepadaNya selalu..

18 Disember 2010

SAUJANA - Jalan Sehala

BefOre tidO...dengar lagi satu nasyid yang Liya sangat suka...(^_^)
sehari bleh ulang more than 20x...huhu..
Dengar lagu2 yang mendidik jiwa ni 1000x lebih bagus dari dengar lagu cintan cintun yang melalaikan tue..serius!



Tuhanku Maha Pengasih
Tuhanku Maha Penyayang
sebelum pun sempat tangisku 
jatuh ke bumi
rahmatNya menyambut


membisik bujukan penawar bersakti
apa lagi nak ku gusar
cinta Nya tak pernah gagal
hadir di kala ku sepi di kala ku bersedih



aku hanya berpegang janji
janji Nya kesungguhan yang pasti
pintu kemenangan
lorong bercahaya 
langkah untuk ku pulang
jalan sehala



aduhai ibuku yang satu 
janganlah ada barang ragu
biarpun seberkas dalam hati
andaiku terkorban nanti
sedang meniti kasih



P/s : Dengarlah I.K.I.M dot FM pilihan utama Liya...:)

17 Disember 2010

binnabil huda UNIQUE

Assalamu'alaikum sume..
jOm same kita nyanyikan lagu nie..best..! Liya suke :)
tapi befOre tu, pendengar sekalian disarankan agar pergi ke bahagian bwah sekali blog, then pause lagu kat blOg Liya..baru boleh mhayati nasyid Binnabil Huda nie...(^_^)
Haa...lepas dah puas ngafal lirik, play la balik lagu2 yang Liya tujukan khas utk sume yang singgah kat blog usang Liya nie..o_O



P/s : Hafal la lirik nieeeeeeee.......hehe

15 Disember 2010

Ujian Adalah Tarbiyyah Dari ALLAH

Salamullah 'Alaikum sume...(^_^)
Sila senyum dulu before baca..hihi..Bukan apa, senyum kan sedekah paling mudah yang kita boleh amalkan..Petua awet muda lagi tuuu..Cepat2 sape nak kekal muda jelita, mulakan hari2 anda dengan senyuman paling ikhlas macam 2ekOr adik mOnyet kat sebelah nie..hehe.


Waaa....rasa macam bad day je hari nie..apa yang Liya buat serba tak kena..AdOyaii...mengeluh pulak cik Liya nie! Perjalanan hidup sejak mula bangun subuh tadi dah ok..memang ikut flow yang sangat baik..dari subuh berjamaah, baca mathurat sampailah sediakan breakfast. Tapi perjalanan menjadi kurang lancar & berterabur lepas tu..Dah la janji dengan sis Hajar nak hantar beliau g keje sebab ingat nak lepak dengan buku kat Maktabah FPI (Fakulti Pengajian Islam), tetiba je masa terpaksa diambil terlalu lama untuk start legenda PHS 5584 tuu...huaaa..15minit lebih kOt..Almaklumlah...seminggu lebih tak manjakan dia..Biar je dia berkawan dengan moto kak Ekin kat garaj bawah..Merajuk la kot gamaknya sampai tak nak hidupkan diri..he. Dah la tuan dia pun kuat merajuk..kikiki..[AMARAN: jangan ikut perangai kurang elok moto Liya, sila jadi lebih matang. SEKIAN :]
PHS 5584 TERBAEK DARI LADANG
Pecah peluh jugak la nak pujuk Lagenda hitam Oren tuu..akhirnya, dia bersedia berkhidmat balik dengan Liya. TQ sayang!
Emmm...Sory sangat sis..tak sengaja. Memang tak jangka langsung moto tu nak majuk lama sangat, sampai akak terpaksa g keje lambat. Rasa bersalah yang amat amat amat nieh..huhu. Kebetulan ex-Naqibah Liya tu nak wat medical check up kat PK (Pusat Kesihatan UKM), so Liya nak mintak maaf dengan cara tolong bawak beliau ke sana. Pandai tak Liya pujukkk...hehe (^_^)
Waaaa..lama gak kat PK tue..tapi nasib baik la ade cite kartun TV3. Layan aje. Tapi sangat terkilan sebenarnya dengan mereka2 yang berada dalam sistem penyiaran tv nie. Taw kenapa? Cite tue tentang Kristian kot..Budak2 yang tengOk tanpa bimbingan mak ayah takutnya keliru @ terpengaruh dengan watak2 yang berunsurkan ketuhanan Kristian tue. Lambang salib sentiasa ada. Ada disebutkan juga 'masuklah ke dalam bahtera Noah, kamu semua akan selamat'. Ahh..keliru. Macam mana la kerajaan boleh luluskan cite macam tu ditayangkan untuk tontonan umum..Sepatutnya, kena sensitif sikit sebab negara kita berukunkan ISLAM sebagai agama rasmi. [setakat tue je nak cite kekecewaan Liya]
Ujian apa lagi menimpa? huhu..bila Liya cari2 handphone pinjam dalam beg laptop, tak de! Huaaa...tertinggal kat umah. Adush..camne nak call Prof nie..? After hantar sis Hajar kat FKAB (Fakulti Kejuruteraan & Alam Bina), Liya pun memecut laju PHS 5584 sebab nak cepat sampai umah, nak amek handphone. Traffic Light merah. Berenti kejap. OK. Green Light..Ekkk..! Kasut sebelah kanan tertanggal & tertinggal kat tepi jalan. Makkkkkkkkkkkkkkk......ujian apakah ini? camne nak berenti tengah2 simpang 4 depan pintu utama UKM tuu..fikir punya fikir last2 teruskan jelah perjalanan. Haha..cik Liya berkaki ayam sebelah. Malu jangan cakap la..tapi buat macam donow je..akhirnya sampai la umah. Kebetulan, perut dah kembali berkeroncong dengan lagu Mawi..apa lagi..masuk umah cari jemput2 jangung breakfast td. Isi perut dulu. Tesis kemudian tak pe..:D


Then call Prof. Madya Dr. Ghafar. Ahaaa..tak jawab pulakk..akhirnya cik Liya bertekad untuk call kali yang ke-2. Tak jawab jugak. Tak pelah Prof, nantilah2 tanya. he. 15minutes after, Prof call balik...heeeeee..double like! Perjalanan tadi yang kucar kacir kembali pulih lepas menerima jawapan 'boleh' dari Prof...yeaaa..boleh tukar tajuk tesis, Alhamdulillah..ku syukur padaMu ya ALLAH. Awan yang tadi nampak kelam kembali cerah dengan warna warni kehidupan flora & fauna ciptaanNya. So now, mula melangkah untuk aktiviti seterusnya. Pertapaan di Maktabah after zohor, InsyaALLAH. Semoga ALLAH mempermudahkan perjalanan kita hari ini & hari2 seterusnya. Amin.


Note : [innallaha ma'assobirin]
bersabar dengan sedikit ujianNya~
Jom hayati bait-baik lagu 'KEHIDUPAN' by In-Team & Nazrey Johari

Kesenangan yang datang
Tak akan selamanya
Begitulah selepas susah ada kesenangan
Seperti selepas malam datangnya siang

Oleh itu waktu senang jangan lupa daratan
Gunakan kesempatan untuk kebaikan
Sebelum segalanya terlepas dari genggaman
Kelak menyesal nanti tak berkesudahan
Apa guna sesalan hanya menekan jiwa

Jangan difikir derita akan berpanjangan
Kelak akan membawa putus asa pada tuhan
Ingatlah biasanya kabus tak berpanjangan
Setelah kabus berlalu pasti cerah kembali

Ujian adalah tarbiyah dari Allah
Apakah kita kan sabar ataupun sebaliknya
Kesenangan yang datang selepas kesusahan
Semuanya adalah nikmat dari tuhan

Keindahan Bersama Mu !

Assalamu'alaikum 
Berkelana di malam hari bersama angin malam yang menyapa ke pipi..hehe
First thing...jom sama2 kita panjatkan kesyukuran kepada ALLAH yang masih memberi ruang & peluang untuk kita bernafas sejak bangun tido pagi td..Alhamdulillah..panjang umor lagi kita ye..masih berkesempatan melihat warna-warni kehidupan dunia (^__^)
Tapi kena ingat..hidup bukan untuk berfOya2..That's why kena faham betol2 tanggungjawab yang kita galas selama hidup kat dunia nie..(muhasabah jap)

Doa sama2 yOkk semoga ALLAH terus kurniakan hidayah & merahmati hidup kita, keluarga, sedara mara & sahabat2 & seluruh umat manusia. Amin :)
Keindahan Bersama Mu? luas maksudnya bg Liya...indahnya hidup kita dengan adanya keluarga terchenta, adanya adik2 & sedara mara, adanya kawan2 yang sentiasa melakarkan kenangan saat2 bersama, adanya sahabat seAgama yang membantu dalam perjuangan.& yang paling UTAMA, adanya ALLAH sebagai sebaik2 tempat pergantungan kita. Segalanya indah..sukar untuk dimengerti sebenarnya.

Actually, lepas balik dari kem KBM SSQ 5R last saturday...baru nak menghayati maksud sebenar d'sebalik kata "KEINDAHAN BERSAMAMU" tu..(^_^)
memang indah..! Jom selami apa yang indah sangat tuu..he
Indah sangat alam ciptaan ALLAH kat Impiana Country ResOrt, Hulu Langat. Subhanallah....First tyme sampai, teruja jgak..b4 nie banyak berprOgram kat hotel je. TengOk batu bata yang jadi bangunan. Bosan!
TengOk pemandangan hijau anugerah Dia kepada kita. Menyejukkan pandangan..sungguh..jauh dari pandangan yang menjijikkan kat bandar.. Masih tak nak bersyukur? Kalo nak bandingkan dengan keadaan sahabat2 kita yang ketandusan makanan & segalanya di padang pasir yang tandus, Allahu Akbar! Dia berkuasa untuk menukarkan keadaan kita hari nie sama macam apa yang dyOrang rasa. Berdoalah...semoga keselesaan & keamanan yang tak berapa aman yang kita kecap sekarang terus ALLAH kekalkan nikmatnya..Amin ya Rabb..

Keindahan bersama nikmat ALLAH yang sentiasa menemani adalah nikmat paling berharga yang sangat2 disyukuri. Nikmat penglihatan yang sempurna, nikmat telinga, kaki, tangan , akal fikiran yang waras, mulut & everything...Cara bersyukur? Yup, kita kena gunakan & hargai pinjaman ALLAH sebaiknya dengan tak buat perkara2 yang Dia tak suka, yang Dia benci. Contohnya : Kita gunakan mata untuk melihat bukti kebesaranNya...tengOk pemandangan indah ciptaanNya...tumpukan penglihatan pada ayat2 suci kalamNya & so on, bukan ushar awek2 seksi yang lalu lalang tepi jalan abang2 sekalian..bukan kenyit2 mata konon nak ngOrat aweks2..Haishh..Jaga sikit mata tue, bukan awk punye! ALLAH bagi pinjam je kot...buat harta blehhh...Dapat pakai mata yang ALLAH pinjamkan tue pun tak reti2 nak bersyukur...Kang Dia tarik balik hak tu padan muke! Nah..amek kau. Tak payah tengOk dunia dah. Padah..padah..
JANGAN JADI BUDAK NAKAL..!
Mulut yang ALLAH pinjamkan tue bukan untuk kita pakai suka2...mengumpat sana sini..Orang ni jahat, orang tue tak baik...macam2 laa..kita ni suka berkata-kata kan? tak salah pun nak berkata2..kang kalo xbcakap langsung lagi laa..kufur nikmat pulak...Lagi ALLAH murka. Dia dah bagi nikmat mulut untuk kita saling tegur menegur dalam perkara kebaikan, kita sengaja bisukan mulut tu pulak tak nak ajak kawan kita buat baik..So, think it. Di mana kedudukan kita as a hambaNya dalam mengguna pakai segala nikmat anggota badan yang ALLAH pinjamkan.
Actually, sume benda nie kadang2 kita lupa..kita lupa yang kita just diberi pinjam oleh ALLAH untuk beberapa ketika..Bukan untuk selamanya. Bila sampai masa Dia nak tarik balik harta Dia, kita akan kehilangan nikmat2 yang kita rasa sekarang nie...So, bersyukurlah dengan sebaik2 syukur kepadaNya. Alhamdulillah  (^_^)

MY LUVLY FAMILY
Keindahan lain yang dirasai ialah indahnya hidup kita bila ada mak abah (khas untuk abah, Mohd Yusoff & mak, Siti Zainab tersayang), ada Along ( satu2nya kakak yang pernah dimiliki), ada adik2 ( Muhammad Munawan, Muhammad Shakir, Muhammad Mujahid, Muhammad Aiman Hakim & 'Umar Zuhdi) and sedara mara lainnya...Indah sangat tyme gaduh adik beradik..hihi..Gaduh yang makin mengeratkan...Betul sangat la peribahasa Melayu yang kata "Air yang dicincang takkan putus"...Indah sebenarnya apa yang dilalui bersama ahli keluarga kita melalui hubungan darah yang mengikat. Takkan dapat dirasai andai kita hidup keseOrangan atas dunia tanpa gelak tawa keluarga terchenta! Lainnya..yang tak boleh ditinggalkan adalah tok yang sangat disayangi..Tok Teh, Tok Chah & both Tok Wan..Luv u all !! Kalian adalah orang2 yang sangat penting. Keindahan bersama kalian amat terasa kini.. [sedih pulak jauh2 sorang2 diperantauan:( Jauh dari family di Kedah..huaaaa].

Last but not least, Liya mesti cite jugak before Liya shut dOwn laptop japgi..he.
Keindahan yang takkan terasa tanpa adanya kawan2 yang sentiasa menemani tak kira tyme susah @ senang. Rugi la sangat2 sape yang takde kawan tue..:) Rugi weyhh..baik cari kawan ramai2...fungsi kawan nie banyak actually. Bukan sekadar teman yang berkOngsi kegembiraan dengan kita, yang menghiburkan hati kita..yang temankan kita makan..teman g toilet pun ye jugak kot [KODA]..hehe..tapi jugak teman berkOngsi rasa..sedih, duka & macam2..Kita mainkan peranan kita betol2 tak as a friend? Jangan main2...ada hak sahabat yang mesti kita tunaikan sebenarnya. Kalo nak taw lebih lanjut, nnti Liya cite dalam entry akan datang ea..(^_^)

Keindahan lain?
Banyak Ooo kalo Liya nak cite...cuma malam dah makin cemburu dengan Liya..mata pun dah tak bermaya nie..next tyme insyaALLAH kalo diizinkan olehNya untuk terus bernafas esOk & hari2 akan datang, Liya tak pernah tak sudi untuk berkOngsi.

p/s: Doa sama2 jom..ya ALLAH..Kami mohon jangan Kau ambil nyawa kami sebelum sempat untuk kami terus beramal bagi menampung lompang2 yang masih jelas kekurangannya ya ALLAH..Berikanlah peluang & ruang untuk kami terus mencari erti sebenar kehidupan & terus menikmati warna warni kehidupan dunia yang penuh onak duri ini ya Rabb..Kami mohon ya Rahman..Hanya Engkau tempat kami berharap..Amin ya Rabbal 'Alamin..



06 Disember 2010

Saya Busy Laa..!!

Salamullah 'Alaykum...Salam Maal Hijrah 1432..Moga amalan kita sentiasa bertambah, InsyaALLAH..
Malam nie Liya nk share sikit apa yang Liya baca kat fb td..about DAKWAH..
Dakwah tu ape sebenarnya..? (cari sendiri:)
Tugas sape sebenarnya nak berdakwah nie..? Mesti ke dalam bentuk ceramah je..? I don't think so..!
Setiap orang ISLAM ada peranan masing2..
Someting to share..hayati baek2 ye :)

Dakwah bukan untuk orang yang malas. Dakwah bukan untuk orang yang takut nak bergerak dan mencabar diri. Dakwah bukan untuk orang yang cepat bosan, lari, lompat-lompat, sekejap down-sekejap up, cepat terasa, cepat melatah. Dakwah bukan bagi orang yang memilih program untuk d'ikuti...yang senang dan mudah join. Yang penat, bersusah payah, elak habis-habisan. Bukan untuk orang yang mencari tarbiyyah hanya bila terasa diuji oleh Tuhan. Kalau time senang, batang hidung pun tak nampak dah..

Dakwah bukan bagi orang yang meletakkan dakwah hanya untuk mencari akhawat @ ikhwah sebagai  calon isteri @ suami, tak pun yang join hanya untuk meminta tolong teman-teman bila dalam kesusahan. Tapi kesenangan & kelebihan yang dia dapat, tak nak share pun dengan orang lain.
Yang cepat mengalah, yang meletakkan qiamullail, daurah, dan tathqif dalam diari hanya selepas ditolak dengan semua agenda dan upacara-upacara ‘penting’ yang lain. Yang hanya pandai bercakap dan menulis, tapi amal tarak pape maa...

Dakwah bukan untuk orang yang ikut liqa’ & usrah hanya kerana nak disebut sebagai orang yang ditarbiyah. Dakwah bukan untuk orang yang tak boleh diberi tugasan last minute. Dakwah bukanlah untuk orang yang tak nak keluarkan duit, takut infaqkan harta di jalan Allah. Dakwah bukan untuk orang yang tak boleh sesekali tidur lewat, terpaksa berjalan jauh & tak boleh bersusah payah sikit pun. Dakwah bukan bagi orang yang kalau ada program untuk ikut terlibat, mesti naik kete besar dan mewah, yang ada air-cond & laju. Yang tak nak naik bas, public transport, dan yang kena berpeluh-peluh.

Dakwah bukan untuk orang yang kena contact dan info dia setiap masa tentang perkembangan terkini sedangkan dia macam boss, hanya tunggu information. Dakwah bukan bagi mereka yang hanya nak berkawan dengan orang berduit dan berharta, yang hidup mewah, dan mengelak berkawan dengan orang susah, miskin, dan pakai comot. Dakwah bukanlah untuk orang yang setiap masa dan ketika, keje nak beri alasan ini dan itu. Penat, mengantuk, susah, banyak kerja, keluarga tak bagi keluar la macam2..

Ingat........
Tanpa kOrang sebagai orang yang sering mencari seribu satu alasan ini, dakwah akan tetap terus berjalan. ISLAM akan tetap berjaya. Ummah akan tetap terpelihara. Cuma, tanpa tarbiyyah,tanpa dakwah, belum tentu kita akan berjaya di mahsyar nanti…INGAT TU...!
 Teruskan hidup kOrang macam biasa. Dakwah tak memerlukan anda. Tiada siapa pun yang rugi tanpa kehadiran kOrang. Berbahagialah seadanya dengan life kOrang!


Note : Ingatan untuk diri sendiri jugak...sama2 muhasabah yokk...sampai bila kita nak jadi budak manja..? Yang tak nak sumbangkan pape untuk AGAMA..nanti kOrang jugak yang menyesal bila dihitung amalan oleh ALLAH di Mahsyar kelak..Apa sumbangan kita?
Bertepatan dengan Maal Hijrah sOk, jom sama2 kita ubah cara hidup kita dari yang kurang solehah kepada yang solehah..yang tak baik kepada yang baik, yang baik kepada yang lebih baik..InsyaALLAH, berkat dunia akhirat..Berhijrah untuk kehidupan yang lebih diredhai..(^_^)

04 Disember 2010

XREK 2010

Salam ukhuwwah....salam sayang..salam seIslam sume...:)
Alhamdulillah..Liya baru balik dari pOgram XREK @ Xpedisi Remaja Kental kat Brindley Training & Camp, Port Dickson, N9..Program pemantapan untuk adik2 KRJ (Kelab Remaja JIM) laa..beruntung dyOrang sume sebab berpeluang ikut pogram2 macam nie..Why Liya cakap macam tue.? Bcoz dulu Liya tak berpeluang pun join..Cuma pemantapan kat sekolah dulu je. Peluang Liya menuntut ilmu dan memantapkan akidah kat sekOlah pun hasil usaha mak abah untuk bagi didikan agama kepada Liya adik beradik..Alhamdulillah, Liya sangat2 bersyukur sebab hasil tarbiah & biah solehah yang wujud di sekolah dulu sangat bagi kesan pada diri..Walaupun Liya dari family yang biasa2 je.. Tapi Liya bertekad untuk jadi yang luar biasa, supaya Liya yang akan merubah family jadi yang luar biasa jgak nanti. Tak dinafikan, Liya pun pernah terfikir kenapa ALLAH taqdirkan Liya lahir dari kalangan keluarga yang biasa2 je. Sedangkan ramai sahabat2 Liya dari kalangan kaluarga mantop2x..Tak bersyukurkah Liya sebab fikir macam tue..? Allahurabbi...ampunkan aku. Perasaan yang mesti dibuang jauh2..Why not kita fikir positif ye? Kan ALLAH dah berfirman bahawa setiap sesuatu perkara yang Dia jadikan tue ada sebab musababnya. Kalo fikir balik, ALLAH tetapkan Liya lahir dari kalangan keluarga yang biasa2 je mesti ada sebab kan? Ye tak?? Tu hikmah yang tersembunyi sebenarnya. Yakin & pasti sebaik mana pun mak ayah kita, kalo kita sendiri yang tak nak ambil benda baik dari dyOrang, pasti kita akan jadi manusia hina yang jatuh ke dasar yang paling dalam. Cuba hayati bait lagu Raihan nie..."Iman tak dapat diwarisi, dari seOrang ayah yang bertaqwa...ia tak dapat dijual beli...ia tiada di tepian pantai. Walau apa pun caranya jua, engkau mendaki gunung yang tinggi..engkau merentas lautan api, namum tak dapat jua dimiliki...Jika tidak kembali pada ALLAH". Indahnya bait2 lagu nie yang menyejukkan hati Liya supaya tidak melihat kepada faktor keluarga yang biasa2 untuk cuba menjadi insan luar biasa.
Apa yang Liya faham, sume itu adalah ujian sebagai seOrang pendakwah..Yang memiliki serta memahami selok belok agama & perjuangan. ALLAH nak uji sejauh mana kita mampu berdakwah kepada keluarga kita sendiri dengan ilmu & kemahiran yang tersemat di sanubari..
Oleh itu ikhwah & akhawat yang disayangi kerana ALLAH sekalian, jangan sesekali mengeluh dengan taqdir diri kalian dilahirkan dari kalangan mereka2 yang biasa2 saja. Sebab kalian yang perlu berusaha menjadi generasi penggerak pertama luar biasa dalam keluaga & seterusnya melakukan transformasi melalui gerak kerja dakwah dalam kalangan saudara mara terdekat kalian. (^_^)


Liya rasa nak kOngsikan serba sikit apa yang Liya kutip sepanjang Xpedisi nie berlangsung selama 2hari 2malam (30 Nov-2 Dis 2010)..
Alhamdulillah...ALLAH bagi peluang Liya rasa even as a pengiring untuk adik2 KRJ DHL (Daerah Hulu Langat). Sangat best sebab dapat rasa satu aura yang Liya tak dapat dalam dewan kuliah. Pape pun, satu yang berharga bila dapat kenal adik2 & sahabat2 pengiring dari seluruh negeri yang mempunyai fikrah Islamic, yang faham hukum & mempunyai kemantapan dalam pelbagai aspek yang Liya tengOk..Syukur sebab ada generasi pelapis penggerak kepada usaha dakwah dalam kalangan mereka yang terpilih ke XREK nie..
firstly, apa yang Liya rasa adalah cabaran yang mesti dilalui masa mula2 briefing b4 pergi esoknya. Mana taknya, Liya langsung tak kenal adik2 nie. Adushh. Perjalanan plak adalah something new bila Liya kena bawak adik2 nie naik tren ke Seremban, then ke Terminal One. Then naik bas ke PD & naik bas ke Pasir Panjang. Kat sana baru ada bas XREK yang tunggu. Pengalaman perjalanan baru & best bila jmpa team Selangor & Pahang dalam bas yang sama. Satu matlamat, Satu tujuan & Satu arah yang sama.

Tambah manis lagi bila ukhuwwah yang terjalin antara adik2, urusetia & team pengiring sentiasa bertambah erat. Alhamdulillah, tak dinafikan masa Liya decide nak amek tanggungjawab sebagai pengiring tu memang risau abis sebab last minute taw Liya sOrang je pengiring dari DHL. Alahaiii...tapi dengan semangat dari akhawat2 DS (Daasussakeenah), akhirnyaaaaaaaaaa....Liya yakin dengan keputusan tu. Tu la hikmahnya bersabar. Liya dapat ramai sahabat 1jemaah. Yang sama2 ajak solat berjemaah, yang saling menperingati, sama2 kejut untuk Qiam. So sweet..:) TQ ALLAH..TQ ALLAH..

Lainnya, Liya dapat satu lagi pengalaman yang Liya tak dapat b4 nie..Kayaking..! best2x..Dari tak pernah & tak pandai langsung, jadi pernah & pandai berkayak. Ada skill nak reverse, nak jalan ke depan, nak turn right & turn left canoe tue. Ilmu tuu..ingt apa ke..kalo xde ilmu & kemahiran, tak taw la camne nak kayuh laju2 that canoe..hehe..TQ cikgu yang ajar skill2 tue..(^_^) Cek xmo jadi anak murid yang tak kenang jasa cikgunya yang dah bagi ilmu..:) 
Last but not least, apa yang Liya sempat kutip ialah as a Muslimah, kena jaga everything. Becouse Of title as a Muslimah yang mencerminkan ISLAM. Whatever yang kita buat, masyarakat sentiasa perhatikan kita. Percakapan, perlakuan & everything. Walaupun Liya tak berniat nak buat tuuu, tapi dengan sedikit muqaddimah seakan2 kita nak buat benda tu (yang tak berapa elok sebagai seOrang muslim @ muslimah) orang akan judge kita nak buat. So, pengajaran yang Liya dapat..jangan buat muqaddimah satu pu
n kesilapan walaupun kita tak berniat untuk lakukannya. (ayat pusing2..harap faham..hehe). Anyway, Liya pun dapat sampaikan satu mesej kepada someOne.."Dakwah bil Hikmah". Tak salah & Liya sangat mengalu2kan teguran & nasihat sume kalo ada perkara yang salah dari pihak Liya sebagai seOrang manusia biasa, tapi biarlah berhikmah. Liya boleh terima dengan berlapang dada untuk tu. Maybe sebab sifat sensitif yang memang wujud sejak azali dalam diri, sedikit kekasaran mampu mengguris perasaan. Pape pun, Liya sangat hargai kerana ada insan yang sudi bagi nasihat dalam keadaan Liya tak sedar masa tu. Syukran Katsir :)

Lastly, ukhuwwah yang baru tersemai antara team XREK 2010 harapnya akan dibajai dengan nilai2 kebaikan dalam ISLAM..InsyaALLAH..Ukhuwwah fillah abadan abada..
Kalo ada kesempatan & diizinkan oleh ALLAH, kita akan bersua lagiiiiiii...really hope so..(^_^)




Note: Kenangan yang sangat bernilai..wink2x..

03 Disember 2010

Menanti Soleh...

Hanya padaMu ku pohon...
Ya ALLAH Ya RAHMAN...
Kurniakanlah kepadaku iman yang benar2 mantap, sehingga aku tidak lagi gentar untuk berada di atas jalan dakwah ini..tidak lagi berputus asa dengan sedikit ujian dariMU..
Kau bantulah aku dalam membentuk diri sebagai seOrang wanita yang akan menjadi dambaan seOrang soleh dengan akhlak & peribadi seOrang solehah..
Kurniakanlah disisiku kelak seOrang soleh yang benar-benar memahamiku..benar-benar menyayangiku keranaMu..Bukan kerana paras rupakan, bukan jua kerana zahirku yang dipandang elok..
Tetapi, kurniakanlah seOrang soleh yang mencintaiku kerana AGAMA yang aku miliki..


Aku mohon dikurniakan seOrang soleh, yang akan menjadi sebahagian dari hidupku..menjadi satu-satunya suami yang akan ku taati sehingga ke akhir hayatku..
SeOrang soleh yang hidup bukan untuk dirinya sendiri semata-mata, tetapi untuk mendambakan keredhaanMu ya ALLAH...
Kau berikanlah kepadaku seOrang soleh yang mempunyai sekeping hati yang putih bersih dari segala kekotoran dunia, sebaliknya bercita-cita untuk menauladani sifat-sifatMu yang teragung...
SeOrang soleh yang tahu untuk siapa & untuk apa dia hidup, sehingga hidupnya tidak dihabiskan dengan perkara sia-sia..
SeOrang soleh yang memiliki kebijaksanaan akal fikiran serta keikhlasan hati mencintaiku & berusaha membimbingku mengikut telunjuk syariatMu..
SeOrang soleh yang tidak hanya mencintaiku keranaMu, tetapi juga tidak pernah berhenti menasihatiku ketika diriku pada kedudukan yang salah...Serta sedia memaafkan kekhilafan yang tidak aku sengajakan..

Ya Dzal Jalaaliwal Ikram...
Kurniakanlah disampingku seOrang soleh yang mencintaiku bukan kerana masa silamku, tetapi kerana peribadiku kini..
SeOrang soleh yang dapat menjadi sahabat terbaikku tidak kira waktu dan ketika mahupun dalam apa jua keadaanku..
Seorang soleh yang dapat membuatkanku berasa selamat disampingnya..menghargai diriku sebagai seorang isteri yang paling disayangi dalam kehidupannya..
SeOrang soleh yang memerlukan sokonganku dalam perjuangannya...
Seorang soleh yang sentiasa mendoakan yang terbaik untuk diriku...
SeOrang soleh yang memerlukan diriku sebagai pelengkap atas jalan dakwahnya...

Dan Ya ALLAH...
Setelah aku memiliki hatinya dan hatiku dimiliki olehnya...
Janganlah cintanya padaku melalaikan cintanya padaMu..
Engkau limpahkanlah tahap kesabaran yang tinggi kepada seOrang soleh yang akan membimbingku ke jalan yang Kau redhai..
Kau kurniakanlah kami zuriat keturunan yang soleh & solehah yang mencontohi peribadi Rasulullah...
Yang menyejukkan hati kami melihat dirinya membesar dalam tarbiah & biah solehah...
dan jadikanlah zuriat kami khalifah kecil yang mampu melakukan pengOrbanan yang besar untuk AGAMAMu..

Aku beriman..
Sesungguhnya Engkau Maha Penyayang & Maha Mengetahui bagi tiap2 sesuatu..
Oleh itu ya ALLAH, Kau kurniakanlah pendamping terbaik buatku agar kami sama2 dapat bekerja untuk agamaMu...
Dan sesungguhnya, aku amat memerlukan seOrang soleh sebagai imam solatku...dan pastinya aku akan setia menemani dalam setiap langkah perjuangannya...InsyaALLAH..

29 November 2010

Cuti Panjang Yang Pendek

Alhamdulillah wa syukurillah...
Masih diberi ruang dan peluang bernafas & menikmati nikmat pancaindera yang sempurna pinjaman ALLAH. Masih berpeluang menghirup udara du bumi ini..syukur hanya padaMu ya ALLAH..


Assalamu’alaikum warahmatullah...Wahhhh...lamanya menyepi tanpa entry baru..Maklumlah..sibuk betOi cik Liya nie..befOre ni sibuk dengan exam. Bukan takde idea nak menulis, tapi tak sempat pun. Dah lepas perang Final Exam, dah cuti plakkk..adushh..cuti menghantuiku. Kalo boleh takmo cuti. Bukan apa, minit2 terakhir di UK ni sayang pulak rasa nak habiskan masa macam tue je dengan cuti. Padahal dulu...pantang cuti, mesti nak balik kampOng terchenta di Mengkuang Dem. Tau ke kat mana? Tu la nama kampung kelahiran cek di Penang. Born to Be a MUSLIMAH (v_v) best3x..
ADIK2 TERSAYANG :)
Anyway, sekarang pun Liya tengah bercuti.. Saja nak isi masa lapang yang sangat lapang cuti semester ni kat gedung ilmu PTSL (Perpustakaan Tun Sri Lanang). Saja cuba untuk menghabiskan cuti sem last nie dengan benda2 manfaat. Menikmati cuti sambil buat tesis..(^__^) Mintak maaf mak abah sebab spent tyme untuk family kejap je cuti nie.. Duduk kat umah pun bukan takde manfaat. Banyak je yang boleh buat..take over tugas mak mengemas & memasak, uruskan anak2 kecil Aiman Hakim & Umar Zuhdi & macam2 lagii.. Cewahhh..macam anak pulak..nak muntah.. “Ngah...nak muntah”. (sambil merengek2 mintak dipimpin ke tOilet). Fuhh..tu belum masuk tugas paling panjang kena amek masa iaitu watching tv.hihi..part time job yang paling digemari kalo cuti kat umah..memang takleh elak la, tambah2 banyak pulak cite2 best tyme cuti sekOlah ni..

tapi tu laa..mesti tak pandai nak urus masa kat umah dengan bijak. Rasa macam merdeka gila2. Suka hati je nak buat apa. 

Moga niat nak habiskan cuti dengan tesis tercapai hendakNya..even tak boleh siap sepenuhnya, at least berjalan jgak la sikit2 keje tu pun dah syukur..ChaiyOk2x..!!

08 November 2010

Banjir Terburuk di Kedah Negeriku

dengan nama ALLAH yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani..Dialah yang berkuasa, tiada yang lebih berkuasa dari kuasa ALLAH Ta'ala.
Assalamu'alaikum Warahmatullah...
Bersyukur ke hadrat Ilahi kerana dengan limpah rahmatNya kita dapat menikmati kehidupan yang sementara di dunia ini. Semoga dengan bertambahnya usia kita, semakin menggunung amal kebajikan lillah yang dikumpul untuk bekalan Akhirat kelak.
Pujian & selawat ke atas Junjungan Mulia Muhammad Sallallahu'alaihiwasallam..Semoga amanah yang diberikan oleh Baginda mampu kita galas & pikul sepanjang bergelar Khalifatullah. AMIN..


Alhamdulillah...pasukan DERU JIM (Jemaah Islam Malaysia) yang bertOlak ke Utara Malaysia untuk misi bantuan bencana pada malam Jumaat lebih kurang jam 10.30 malam telah selamat sampai ke Bangi jam 6.15 pagi td (08/11/10). 
Untuk entry kali ni, Liya nk berkOngsi serba sedikit pengajaran & pengalaman yang dapat Liya & akhawat2 lain kutip sepanjang sehari 2 malam tempoh perjalanan pergi balik dari Bangi-Kedah.  Sungguh, Liya sangat teruja dengan komitmen & kesungguhan pakcik2 JIM yang tak pernah menyungut keletihan. Pakcik bukan sebarang Pakcik taw..Mostly, dyOrang adalah dari kalangan orang2 profesional macam pensyarah, engineer, akauntan, doktor and so on. Subhanallah...indahnya berada atas jalan dakwah. Pangkat & kedudukan langsung tak jadi bualan. Lagi2 berbincang @ berbual kosong tentang harta kekayaan...jauh sekali. Liya rasa sangat bertuah sebab dapat bersama2 dyOrang untuk kerja 'amalulillah semalam. Qudwah yang ditunjukkan memang sangat menjadi teladan & pembakar semangat untuk jadi macam dyOrang. Bekerja semata-mata kerana ALLAH. Allahuakbar..!! Semoga kita semua akan berjaya mengikut jejak langkah dyOrang bagi meneruskan misi dakwah kepada masyarakat, InsyaALLAH.


Banjir...bencana atau ujian? Semuanya adalah rahsia ALLAH. Dia yang berkuasa menjadikan segalanya. Semoga orang2 Kedah Darul Aman negeriku yang berhadapan ujian ALLAH yang Maha hebat ni terus sabar & berdoa semoga sgalanya dapat diselesaikan dengan mudah. Sabaq naa semua...InsyaALLAH, semuanya akan kembali pulih. Bila kita berdepan sendiri dengan keadaan mangsa2 banjir nie, baru kita dapat rasakan betapa mereka sedih dengan bencana yang menimpa. Kenapa sedih..? Bayangkan, kesan banjir yang berlaku tahun 2005 masih segar dalam ingatan. Segala perabot & barang2 yang rOsak akibat banjir hampir semuanya terpaksa dibuang dek kerana terendam beberapa hari dalam air lumpur. Nak cuci rumah yang penuh lumpur tue take time jgak...Macam kata seOrang makcik nie.."dah masuk 3hari dok cuci rumah & barang2 nie...tak abih2 lagi...". Sabaq na makcik..Kami mai nk tolong nie..(^__^) Kesian kan..nak dduk kat mana pun tak bleh..penuh ayaq (pelat utaqa). Makcik yang sOrang ni plak lagi kesian, nak balik umah pun tak bleh sebab ayaq tak surut2. Balik2 je tengOk dah penuh lumpur (lumpoq kalo oghang utaqa cakap). Kami pun menDERU la kat umah makcik Faridah tue..kesian dia..dah la ibu tunggal, anak plak kecik2 lagi 2orang. Tapi alhamdulillah 80% dah bersih lepas tue. 
Apa lagi ye Liya nak cite? Emmm...haa..kepada wanita2..jangan cuba2 nak bagi alasan yang kita (termasuk Liya) tak boleh buat keje2 berat. Jangan cari alasan laa..Bukan tak boleh, tapi tak nak mencuba & berusaha. Actually, kerja2 adhock macam misi bantuan bencana ni sangat mengajar kita macam mana kita boleh mainkan peranan sebagai hamba ALLAH yang prihatin terhadap musibah yang menimpa mereka2 yang seagama dengan kita. Tak mampu ke nak tolong ringankan beban yang ditanggung oleh mereka2 yang diuji oleh ALLAH nie.? Tahu tak..Dengan sedikit keprihatinan & pertolongan kita, mampu meringankan keje2 dyOrang. Tak berperi kemanusiaankah kita? Mampu melihat kesusahan orang lain dengan hanya berdiam diri. Allahuakbar!. Bangun..!bangun..! bangun dari kesenangan dunia yang sementara nie. Kita mampu lakukannya..! Walau diri kita bergelar Muslimah, tapi jangan sesekali kita bersikap lemah. Sape kata Muslimah tak boleh..? Hayati jap bait2 lagu nie..


Umat ISLAM harus cemerlang...hari ini mesti lebih baik dari semalam..
Jangan buang masa, sape kata kita tidak boleh..
Kita ada ALLAH Maha Kuasa, kita punya kuasa tenaga..
Doa sebagai senjata..
Ummat ISLAM sentiasa boleh..
Ummat ISLAM sentiasa boleh...!!




Hampir kesemua perabot terpaksa dibuang
Seluruh rumah dipenuhi lumpur


Nota : Banjir yang terburuk berlaku pada tahun ni 2010..
Mungkinkah musibah lain akan menyusul..BerdOalah semOga kita terhindar dari bala bencana ALLAH yang dahsyat. Jom muhasabah yOkk..!