27 November 2013

Dari Bunga Roselle Menjadi Air...


Minum time sejuk memang best!

Bismillah.
Haa. Harini PL nak cite pasal bunga Ribena. Atau lebih glamer dengan nama Roselle. 
Mulamula tak taw pun apakebenda bunga kat pasar tu. Kihkihkih. Tapi, time membelek-belek bunga merah yang cantik haritu, ada sorang Chinese aunty tegur. 
"Bunga nie bagus. Kaya Vitamin C". Ooo...

PL bab-bab benda yang bagus untuk kesihatan ni, memang kegeraman kegemaran lah! Jaga kesihatan melalui pemakanan lah katakan :D

Terus capai plastik, isi banyakbanyak. Bila timbang, laaa...baru RM1.35. Muqah ja pon.
PL pun balik basuh & masak ikut cara Aunty tadi ajar. Simple! Bila bunga dah layu, tutup api & tambah gula siket sebab bunga nie masam. Tuang dalam gelas, tambah ais.. Perghh.. Sejibik exactly rasa macam air Ribena. Patut pun tag kat pasar tu tulis 'Bunga Ribena'. ORIGINAL. Ribena kat kedai tu mahai. Lagipun ada additional ingredients. Maybe ada pewarna tambahan which is tak bagus pun untuk kesihatan. Kan? (:

Rasa macam dah jatuh chenta dengan air Roselle nie.
So, semalam lepas balik keje terus pegi CS cari bunga Roselle lagi. Kali nie beli banyak sikit. Boleh buat bekalan 2-3 hari. Rasa macam dah nak penuh plastik, tapi baru RM3.45. Murah kan? =) 
Kali kedua PL masak nie, incik hubby suka sangat sebab lagi pekat katanya.


Tak susah pun nak buat.


Basuh. PL beli dalam setengah kilogram

Isi air agak-agak je.

Masak sampai kaler air dah pekat. Bunga pun dah pudar.


Seriously, dalam kepala dah ada idea nak tanam sendiri pokok Roselle nie. Masa nak masak semalam, dah siapsiap simpan 2 kuntum bunga nak buat benih..hehe. 

Berangan je lebih. Padahal halaman rumah pun takde tanah! :D
Nota untuk zauj: Nanti abang nak beli rumah, beli corner lot taw. 
Ada banyak ruang sayang boleh manfaatkan. Kbai.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Tinggalkan komen, pesanan atau nasihat kepada Puteri Liya di sini :)